Jak žehlit trička (bez žehlení)?

Pro někoho oblíbená činnost, pro jiné noční můra - žehlení. Někdo si na něm zakládá s názorem, že co je čisté, musí být i vyžehlené. Někdo ho nepovažuje za důležité a raději se věnuje jiným činnostem. Ať už patříte mezi milovníky či nemilovníky žehlení, přinášíme vám užitečné rady a tipy.

Pokud vám žehlení nevadí

Jsou prkno a žehlička vaši oblíbení pomocníci a žehlení vám nevadí nebo si v něm libujete? Snad všichni známe ten skvělý pocit obléci si právě vyžehlené voňavé tričko. Pokud si na žehlení zakládáte a žehlíte každý kousek, určitě se zde vyplatí připomenout, že potištěná trička by se měla žehlit výhradně po rubové straně, s nízkou teplotou a bez napařování. Skvělým pomocníkem pro žehlení potištěných triček může být také obyčejný kus látky, který dáme přes potisk a následně přežehlíme.

Pokud je žehlení vaše noční můra

Přinášíme vám pár fíglů, abyste mohli dát sbohem dlouhým hodinám u žehlících prken.

  • Usnadněte si práci
    Prádlo po vyprání pořádně protřepejte a hezky pověste. Po usušení pak prádlo krásně poskládejte do komínků a uhlaďte. Při vyskládání komínků se prádlo uhladí vlastní tíhou. Nemusíte pak ve většině případů brát žehličku do ruky.
  • Ždímání
    Je důležité nastavit ždímání na nižší otáčky, protože čím vyšší otáčky, tím zmuchlanější oblečení pak z pračky vyndáte.
  • Šetrné sušení
    Pokud máte sušičku, často i prádlo vytažené ze sušičky už není potřeba žehlit. U sušení na věšáku je potřeba dbát na to, abyste prádlo dobře protřepali a uhladili. U oblíbených triček pak není od věci kousky látky podložit místa připínání kolíčků, aby na tričku nezůstaly po kolíčcích nevzhledné stopy.
  • Žehlení pro lenochy
    Pokud chcete mít prádlo hladké, složte ho a lehce přežehlete jeho povrch. To pro vyžehlený vzhled většinou bohatě stačí. Pozor si ovšem dejte u potištěných triček. Po složení je už raději žehličkou nepřejíždějte, hlavně ne přes potisk. Dnes už má většina triček potisk kvalitní a navržený tak, aby mu žehlení neuškodilo. Ale i přesto žehlením potisk brzy ztratí svůj původní vzhled.

Další užitečné rady a typy ohledně žehlení můžete najít třeba na WikiHow.