Jak je to s gramáží materiálu (triček)?

Masová výroba způsobila, že spíše než na kvalitu se dbá na kvantitu vyráběného oblečení. Trička skoro až průsvitná nebo plná žmolků, která po pár vypráních naprosto mění své vlastnosti a tvar. Kdo z nás si přeje, aby naše milované tričko skončilo po pár vypráních v odpadcích?
Obecně se traduje, že kvalita oblečení je zaručena především značkou. Opravdovou kvalitu trička ovlivňuje ale více faktorů. Gramáž je jedním ze základních znaků kvalitního bavlněného trička, nicméně jsou tu i další důležité faktory, které pak jdou s gramáží ruku v ruce, jako je kvalita provedení a šití.

Co znamená gramáž materiálu

Označení gramáže vychází z hmotnosti textilie na určitou plošnou jednotku. Jedná se nejčastěji o hmotnost textilu přepočtenou na 1 metr čtverečný. Pokud výrobce uvádí gramáž triček 180 g/m2 znamená to, že bavlněná tkanina o stranách 1x1 m má hmotnost 180 gramů.

Kvalitní tričko podle gramáže?

  • Gramáž pod 140 g/m2
    Čím nižší gramáž trička, tím je tričko průsvitnější, či se snadno proděraví a prodře. Výrobci takových triček se snaží o co nejlevnější výrobu v co největším množství. Takový výrobce si příliš neláme hlavu ani nad kvalitou švů. Trička jsou pak v lepším případě levná a velmi nekvalitní, v horším případě pak zbytečně předražená….
  • Gramáž nad 220 g/m2
    Tričko s vyšší gramáží ještě nezaručuje automaticky kvalitu. Látka je sice pevná a bytelná, ale více se v něm zapotíte. Pro praktické nošení a na sport je takové tričko nepraktické. Trička s vyšší gramáží dokážou lépe skrýt drobné nedostatky postavy.
  • Gramáž nad 320 g/m2
    Velmi vysoká gramáž, která zahřeje a používá se na výrobu mikin.
  • Ideální gramáž
    U bavlněných triček se ideální gramáž pohybuje někde kolem hodnot 160-200 g/m2. Takové tričko je pak zároveň dostatečně odolné a prodyšné. Nezpotíte se v něm a je příjemné pro každodenní nošení.

Trička s vyšší gramáží lépe drží tvar a déle vydrží. Výrobce takových triček zaručuje většinou i kvalitu provedení a šití.

Ukazatelé kvality triček:

Gramáž Ideální 160-200 g/m2
Kvalita šití Kvalitní provedení
Způsob výroby Preferování kvality před kvantitou
Kvalita střihu Přizpůsobení tvaru střihu podle postavy
Složení materiálu Bavlna a případné příměsi

Při výběru trička nesledujte jen značku, ale zaměřte se i na gramáž. Budete tak mít jistotu, že si vyberete jen kousek, který vám dlouho vydrží v perfektním stavu.

Gramáž můžete vybírat i podle ročního období, na léto sáhněte po tričku s nižší gramáží, v zimě můžete vsadit i na trička s gramáží 180 g/m2 a více.

Jak jste se mohli dočíst v minulém článku, firma Adler si zakládá především na kvalitě a dbá na optimální gramáž svých triček.